Novinky

        • Konferencia „Čo je to dobrá škola – umelecká“
          • Konferencia „Čo je to dobrá škola – umelecká“

          • Konferencia v duchu rozvoja kreativity

            Jedenásty apríl tohto školského roka v kalendároch všetkých škôl ELBA a EVA bol vyhradený jedinému podujatiu, a to konferencii, ktorá sa už po piatykrát konala v priestoroch Modrej spoločenskej sály pod názvom „Čo je to dobrá škola“, tento raz s prívlastkom „umelecká“ pod záštitou zriaďovateľa škôl a školských zariadení ELBA a EVA, Ing. Emila Blichu.

            Cieľom konferencie bolo prepojiť viaceré druhy umenia, motivovať účastníkov k vzájomnej spolupráci, k načerpaniu inšpiratívnych nápadov, myšlienok a nových spôsobov, ako ich sprostredkovať žiakom. Na toto podujatie prijali pozvanie osobnosti zo všetkých oblastí umenia, ktorí boli ochotní odovzdať nám svoje skúsenosti, zážitky a pedagogické majstrovstvo.

            Hlavnými rečníkmi boli Mgr. art Eva Ohraďanová, ArtD., vedúca odbornej sekcie ZUŠ Asociácie súkromných škôl a školských zariadení Slovenska, zriaďovateľka Súkromnej základnej umeleckej školy a Súkromného tanečného konzervatória v Liptovskom Hrádku a PhDr. Vladimír Repčík, ktorý pôsobí ako učiteľ na Strednej odbornej škole dizajnu a na Filozofickej fakulte v Bratislave na katedre marketingovej komunikácie.

            Aj keď referujúcich bolo viacero, všetky príspevky sa niesli v podobnom duchu, a to v duchu podporovania slobody v umeleckej tvorbe, v duchu rozvoja kreativity, vybočenia zo šablóny, v spoliehaní sa na svoju osobnosť, v duchu individuálneho prístupu ku každému jednému žiakovi.

            Veríme, že táto konferencia bola obohacujúca a umožní nám všetkým naplniť náš spoločný cieľ – odovzdať žiakom čo najviac zo seba.

            Mgr. Andrea Hocmanová

        • MONA LISA - úžasný projekt
          • MONA LISA - úžasný projekt

          • Celoškolský projekt s názvom MONA LISA

            Obraz Mona Lisa je známy už od nepamäti ako snáď najpopulárnejší obraz renesančného majstra Leonarda da Vinci. V Prešove sa uskutočnila veľmi zaujímavá interaktívna výstava pod názvom LEONARDIUM. Zúčastnili sa na nej aj naši žiaci výtvarného odboru. Táto výstava inšpirovala pani učiteľku Danielu Olejárovú, ktorá vymyslela celoškolský projekt s názvom MONA LISA. Cieľom tohto projektu bolo výtvarne spracovať Monu Lisu do modernejšej podoby. Žiaci si pritom mohli vyskúšať aj súčasné modernejšie techniky výtvarného umenia. Diela sa podarili a my máme možnosť od 6. marca 2019 vo Výstavnej sieni ELBA zhliadnuť Monu Lisu vo všetkých jej – minulých aj súčasných – podobách. Súčasťou tejto výstavy sú aj zaujímavé úlohy pre návštevníkov. Môžu si v nich otestovať svoje vedomosti z dejín umenia, zložiť puzzle, obliecť Monu Lisu do súčasných šiat, odfotiť sa ako Mona Lisa a nakoniec si vytočiť niečo pekné na kolese šťastia.

            Nad celou akciou drží gestorskú ruku pani Daniela Olejárová, za čo jej všetci veľmi pekne ďakujeme a veríme, že podobné projekty si nájdu stále miesto v našej ZUŠke.

        • Náš prvý úspech na súťažnom podujatí
          • Náš prvý úspech na súťažnom podujatí

          • SHOW CUP KOŠICE

            Ocenenie od medzinárodnej poroty

            V soboru 9. februára Tanečná škola SHOW DS Košice zorganizovala už 6. ročník choreografickej súťaže SHOW CUP 2019 pre všetky tanečné štýly. Uskutočnila sa v Kunsthalle/Hale umenia. Stretli sa tu tanečníci rôznych vekových kategórií od troch rokov až po seniorov. Určená bola pre sólo tanečníkov, skupiny aj formácie.

            Naši tanečníci sa predstavili so svojou choreografiou v kategórii „Open“ a získali BRONZOVÝ POHÁR za III. miesto. Súťažiacich hodnotila medzinárodná odborná porota, a tak ocenenie teší o to viac. Atmosféra na súťaži bola vynikajúca, spokojní boli nielen naši tanečníci, ale aj ich rodičia, ktorí si takto mohli spríjemniť víkendové popoludnie peknou kultúrnou udalosťou. Veríme, že v budúcnosti nám naše Tanečné štúdio ELBA pod vedením pani učiteľky Janetty Ružbarskej DiS. art. a Bc. Barbory Müller bude robiť stále väčšiu radosť. Ďakujeme, tanečníci naši!

        • Pekné ocenenie
          • Pekné ocenenie

          • Súťaž ZÍSKAJ LEGO – MIRAD

            Spoločnosť MIRAD s. r. o. vo svojom virtuálnom časopise v novembri tohto roku, (2018), vyhlásila výtvarnú súťaž pod názvom VYHRAJ LEGO. Zúčastnili sa na nej aj naši žiaci z EP Važecká. Pekné jesenné šarkany, ktoré do súťaže poslali,  priniesli svoje ovocie.

            Sofia Kollárová (9 rokov) získala ocenenie a hodnotné výtvarné darčeky. Víťazná práca bude uverejnená v 5. čísle časopisu Mirad.

            Blahoželáme!

        • Cesta do tvorivej mysle génia renesancie
          • Cesta do tvorivej mysle génia renesancie

          • Zážitková výstava Leonardium

            Dňa 9. 11. 2018  sme sa my – žiaci výtvarného odboru z elokovaného pracoviska na Važeckej ulici, zúčastnili na jedinečnej zážitkovej výstave pre deti aj dospelých, ktorá má názov LEONARDIUM. Tu sme sa mohli oboznámiť so životom Leonarda da Vinciho a jeho vynálezmi hravou a pútavou formou. Mohli sme si vyskúšať stroje, ktoré vymyslel (tank, kladku, krídlo k lietaniu, zostrojenie prenosného mosta).

            Zistili sme, že vynikajúci maliar bol aj vedec, anatóm, vynálezca s patentom. Bol ľavák a raritou bolo, že písal sprava doľava. Obrazy, ktoré sme tam mohli vidieť, sme mohli interaktívne domaľovávať. Zaujímavé bolo, že sme si mohli obliecť aj jeho šaty a parochňu a sedieť v kresle ako Leonardo.

            Dojmy žiakov:

            Ninka: V dobe, kedy Leonardo žil, boli pitvy zakázané, ale sám spolupracoval s vedcom, ktorý ich vykonával, všetko si dôsledne zapisoval a zakresľoval. Poznal podrobne anatómiu človeka. Jeho anatomické ilustrácie slúžia dodnes k vyučovaniu.

            Oliver: Mne sa páčilo, že vynašiel bager, tank, ale vojnu nemal rád.

            Sára: Mne sa páčilo, že sme mohli dotvoriť Monu Lízu.

            Simonka: Navrhol nožnice pre ľavákov a kabelku a lyže, bola to  veľká osobnosť.

            Cestou späť sme si ešte boli pozrieť nové maľby na Okružnej ulici.

            Viktória: Sú prekrásne. Tvoria celok a to boli najkrajšie maľby na stene, ktoré som kedy videla. Treba ich chrániť a nedovoliť, aby ich niekto zničil.

        • Literárno-výtvarná súťaž Najkrajší kút…
          • Literárno-výtvarná súťaž Najkrajší kút…

          • Najkrajší kút v šírom svete je môj/moja…

            Takýto názov mala literárno-výtvarná súťaž, ktorú si pre žiakov ELBY pripravila naša umelecká škola. Porota vyberala zo širokej škály rôznych umeleckých prác a rozhodla sa udeliť viacero ocenení v rôznych kategóriách. Vernisáž výstavy týchto prác sa konala dňa 6. 6. 2018 v priestoroch Výstavnej siene a na školskom Nádvorí úspechov na Smetanovej ulici. Súčasťou vernisáže bolo okrem ocenenia najlepších prác aj vystúpenie žiakov tanečného odboru pod vedením pani Ružbarskej, ktorí nám zatancovali choreografie Krídla a Afrika. Všetci zúčastnení žiaci aj ich pedagógovia mali možnosť zhliadnuť okrem spomínaných výtvarných prác aj zaujímavú výstavu historických a raritných predmetov, ktorú na počesť jej zakladateľa Ing. Juraja Bessenyiho každoročne organizuje naše Centrum voľného času pod vedením Ing. Evy Hužvárovej a PhDr. Vladimíra Husára. Vernisáž sa aj vzhľadom na pekné počasie vydarila, oceneným žiakom blahoželáme a veríme, že budúci ročník bude rovnako úspešný.

        • Vernisáž výtvarných prác 2018
          • Vernisáž výtvarných prác 2018

          • Vernisáž otvorila Simonka Sedláková

            Recitovala báseň Františka Hrubína

            MAMIČKIN DAR

            Keď narodí sa maličké, dar videnia má v hlavičke,

            dar počutia má v nežnom ušku, dar chuti pozná v prvom dúšku,

            dar dotyku má  v prštekoch, dar vône v jarných púčikoch.

            A ty k tomu daru batoliatka, dar reči pridáš, milá mamka! 

            Alexandra Halajová

            Z Klenotnice múdrosti

            K deťom

            „O 50 rokov nebude dôležité, aké si mal auto, v akom dome si býval, koľko peňazí si mal na účte, alebo ako vyzerali tvoje šaty. Svet však bude možno o trochu lepší, pretože si zohral dôležitú úlohu v živote nejakého dieťaťa.“

            Vážení hostia, rodičia, milí žiaci!

            Vítame vás na VERNISÁŽI výtvarných prác žiakov SZUŠ  ELBA na elokovanom pracovisku ZŠ Važecká, kde okrem výtvarného odboru pracuje aj tanečný odbor. V tejto základnej škole EP vzniklo už v roku 2012, je to už 6 rokov, čo sa venujeme vašim deťom vo výtvarných činnostiach. Cieľom výučby je rozvíjať kreativitu žiakov, pozorovacie schopnosti, fantáziu, manuálnu zručnosť, kresliarske a maliarske zručnosti, čím rozvíjame  vedomosti o človeku, o krajine, vesmíre, hmyze a iných živočíchoch, ako aj o dielach slávnych maliarov.

            Súčasťou výstavy sú aj dielka, ktorými sme sa snažili napodobniť  španielskeho maliara Joana Miróa. Žiaci sa učia zodpovednosti, trpezlivosti, samostatnosti a hlavne prebúdzame túžbu po splnení ich snov. Učitelia sa počas týchto šiestich rokov zúčastňovali so žiakmi výtvarného odboru aj na rôznych výtvarných výstavách známych maliarov v Šarišskej galérii, v Krajskom múzeu v Prešove, na výstave vo vysokoškolskej knižnici, na výstave v Karaffovej väznici, v Šarišskom osvetovom stredisku, každoročne pravidelne vystavujeme naše práce  v Dome kultúry, prezentujeme sa aj na Prešovských výstavných trhoch.

            Súťaže, výstavy

            Žiaci maľovali aj v prírode. Bol to plenér počas trvania školy v prírode v Ružbachoch, v Mníchovskom Potoku či vo Vysokých Tatrách. Ilustráciami literárnych hrdinov sme pripravili  2x výstavu v Knižnici P. O. Hviezdoslava na Šváboch. Počas celého šk. roka sa zapájame do rôznych výtvarných súťaží. Odmenou za našu prácu počas celého šk. roka v SZUŠ  žiaci získali vstupenky do 5D kina, či pobyt v interiérovom ihrisku Fundinlad. Výtvarné práce žiakov sú zverejňované počas celého roka na výstavách v ZOC Max-Cinema, v interiérovom ihrisku, samozrejme aj na Smetanovej ulici v sídle SZUŠ ELBA.

            Na tejto VERNISÁŽI máte možnosť vidieť nielen malé výtvarné dielka, ale aj záverečné práce  našich žiakov na plátne, ktorí končia 1. cyklus vzdelávania. Naša výstava zhŕňa práce, ktoré vznikli rôznymi technikami, ako sú suchý, mastný pastel, rudka, perokresba, maľba anilinkami, akrylovými farbami, temperami, farbami na sklo, kriedami, penou, jarou a špongiou a rôzne koláže. Materiálu, s ktorým pracujeme je dostatok, za čo ďakujeme p. zriaďovateľovi Ing. Emilovi Blichovi.

            A ešte niečo z galérie múdrostí:

            Učiteľmi sú tí, čo používajú samých seba ako mosty, po ktorých pozývajú kráčať svojich žiakov. Potom, ako im umožnia prechod, radostne sa uvoľnia a povzbudzujú ich, aby stavali svoje vlastné mosty.“

            Milí rodičia, vaše deti sú šikovné, chválime ich, pracovali celý rok veľmi usilovne a zodpovedne. Podieľali sa aj na príprave tejto vernisáže, za čo im patrí vďaka. A vďaka patrí aj mojej kolegynke Mgr. Oľge Siskovičovej a Mgr. Marekovi Muškovi za pomoc pri inštalovaní výstavy.

            Na záver prajeme všetkým príjemný umelecký zážitok!

                                                      Mgr. Tatiana Petrušová

        • Hodnotné ocenenie
          • Hodnotné ocenenie

          • Pekné ocenenie dosiahla žiačka Jana Pribulová

            Aj v tomto školskom roku 2017/2018 sa uskutočnila zaujímavá súťaž, ktorú usporadúva Dom Matice slovenskej Prešov, Mladá Matica a MO MS Prešov, Mesto Prešov, Súkromné etnografické múzeum HUMNO Košice pod názvom

            RODINA – MESTO – ORNAMENT

            Hlavným cieľom tejto súťaže je viesť žiakov k pozitívnemu vzťahu k rodine, a mestu, vychovávať k hodnotám kultúrneho dedičstva, vytvoriť žiakom podmienky pre výtvarný prejav, ktorý by pozitívne formoval ich vlohy a rozvíjal talent.

            Naša žiačka, Jana Pribulová, ktorá pracovala pod vedením Mgr. D. Olejárovej, na tejto súťaži získala pekné ocenenie – ČESTNÉ UZNANIE za originálne spracovanie témy.

            Na slávnostnom vyhodnotení, ktoré sa konalo v Detskej knižnici Slniečko, sa zúčastnili okrem ocenenej žiačky aj vybraní žiaci s Mgr. D. Olejárovou a mohli si tak prezrieť aj ďalšie ocenené práce, ktoré sú na tomto mieste vystavené od 10. mája.

            Janke srdečne blahoželáme!

        • Elbáci vo FUNDILANDE
          • Elbáci vo FUNDILANDE

          • Zábavno-umelecké popoludnie vo FUNDILANDE

            V predvečer osláv Dňa víťazstva nad fašizmom, (2018), sa v interiérovom ihrisku FUNDILAND na Budovateľskej ulici uskutočnilo zaujímavé podujatie – Zábavno-umelecké popoludnie, ktoré organizovala SZUŠ – ELBA. Pozvaní boli všetci žiaci, ktorí navštevujú našu základnú umeleckú školu. Samozrejme, vítaní boli aj rodičia, ktorí si mali možnosť pozrieť ukážky výtvarných činností svojich detí. Súčasťou tohto poobedia bola totiž aj výstava výtvarných prác žiakov zo všetkých pracovísk našej školy.

            Po príhovore pani zástupkyne Mgr. Daniely Olejárovej a pána zriaďovateľa Ing. Emila Blichu nasledovali tanečné vystúpenia, kde sa predstavili žiaci tanečného odboru pod vedením pani Janette Ružbarskej, DiS. art. Zožali zaslúžený potlesk a po spoločnom fotografovaní sa už všetci rozpŕchli. Žiaci do priestorov interiérového ihriska medzi šmýkačky, preliezačky a hojdačky, rodičia do priestorov kaviarne, kde si okrem dobrej kávy vychutnávali aj vzájomnú spoločnosť.

            Účasť bola naozaj hojná, všetky miesta na sedenie boli rodičmi obsadené. V rámci tohto podujatia sa konali aj tvorivé výtvarné dielne pod vedením pani Olejárovej, kde si žiaci mali možnosť vyrobiť pekné umelecké náramky priateľstva alebo čelenky. Veríme, že toto podujatie splnilo svoj účel, že deti sa dosýta vyšantili, rodičia vyrozprávali a možno tu vznikli aj nové známosti a priateľstvá. Naše poďakovanie patrí všetkým, ktorí sa na tejto akcii zúčastnili a sme presvedčení, že v budúcnosti sa takéto podujatie v podobnom priateľskom duchu ešte zopakuje.

            Touto cestou chceme poďakovať aj pánovi V. Husárovi, F. Tramitovi a  R. Juraškovi za pomoc pri inštalovaní a prevoze všetkého materiálu, ktorý sme na výstave použili.

        • ZUŠka vo Fundilande!
          • ZUŠka vo Fundilande!

          • ZUŠka prezentuje svoje práce v detskom interiérovom ihrisku Fundiland!

            V mesiaci marec 2018 sme nadviazali spoluprácu s detským interiérovým ihriskom pre deti. Nazýva sa Fundiland a nachádza sa na Budovateľskej ulici.

            Zábava a dobrodružstvo

            Ihrisko disponuje 4 druhmi šmýkačiek, trampolínami, lezeckou stenou, arénou pre šliapacie autíčka a miestom pre futbal. Je miestom pre všetky deti, ktoré chcú zažiť deň plný zábavy a dobrodružstiev.

            Chystáme zaujímavé podujatie

            Naši žiaci majú možnosť prezentovať svoje práce v priestoroch vstupu do tohto zariadenia. V blízkej budúcnosti v týchto priestoroch chystáme aj zaujímavé podujatie.

            Nechajte sa prekvapiť!

        • Zaujímavá výstava Versus 2017
          • Zaujímavá výstava Versus 2017

          • Versus 2017 – Rozprávka a jej reflexia v súčasnom umení

            22. februára 2018 sa žiaci z elokovaného pracoviska Važecká boli pozrieť na ďalšiu zaujímavú výstavu, tentokrát v prešovskej Šarišskej galérii. Výstava má názov Versus 2017 s podtitulom Rozprávka a jej reflexia v súčasnom umení.

            Tak znela téma workshopu, ktorý sa realizoval v rámci projektu Versus koncom septembra 2017 v okolí Regetovky. Projekt je dlhodobou aktivitou občianskeho združenia Rutenicart. Ten si kladie za cieľ spopularizovať ľudové umenie v dobe, keď si už odkazy z minulosti pod vplyvom každodennej reality prestávame všímať, uvedomovať, nehľadáme ich. Jednou z častí prachom zapadajúceho dedičstva tvorivej činnosti našich predkov je aj ľudová čarodejná rozprávka. Vystavované diela zobrazujú vybrané rozprávkové námety stvárnené súčasnými technikami. Sú od umelcov ako Júlia Čechová, Emília Blašková, Slavomír Capek, Tatiana Bachurová a Júlia Čuchtová. Výtvarníci Slavomír Capek, Vladimír Seman, Jaroslav Švestka, Patrik Čech, Dávid Doroš a Michal Kačmár.

            Všetkým žiakom sa veľmi páčilo úplne iné poňatie a stvárnenie klasických rozprávok ako napríklad Janko Hraško, O dvanástich mesiačikoch, Červená Čiapočka a ďalšie. Aj takýmto spôsobom sa na chvíľu ponorili do sveta dobra a zla, fantázie a vrátili sa dôb bezstarostného prežívania svojho detstva.

        •                      Súťaž – Vesmír očami detí
          • Súťaž – Vesmír očami detí

          • Aj v tomto školskom roku 2017/2018 sa naši žiaci zúčastňujú na XXXIII. ročníku súťaže

            Vesmír očami detí.

            Vyhlasovateľom súťaže je Slovenská ústredná hvezdáreň v Hurbanove.

            Veríme, že všetky práce porotu zaujmú a tešíme sa na výstavu ocenených prác, ktorá sa uskutoční v Hvezdárni a planetáriu v Prešove v mesiaci marec.

        • Vydarená výstava prác žiakov z EP Rokycany
          • Vydarená výstava prác žiakov z EP Rokycany

          • Slávnostná vernisáž

            Dňa 31. januára 2018 sa v priestoroch Obecného úradu v Janove uskutočnila slávnostná vernisáž výstavy prác žiakov Mgr. Daniely Olejárovej z elokovaného pracoviska Rokycany. Na túto vernisáž prijali pozvanie aj zriaďovateľ škôl ELBA, Ing. Emil Blicha, riaditeľka SZUŠ – ELBA, PhDr. Zuzana Kubánková, PhD., ktorá si popri plnení svojich rodičovských povinností našla čas, zástupkyňa školy, Mgr. Andrea Hocmanová a Mgr. Marek Muška, ktorý týchto žiakov veľmi dobre pozná, pretože ich vyučoval počas materskej dovolenky Mgr. Olejárovej. Samozrejme, nechýbali ani samotní rodičia žiakov, ktorí boli na svoje deti a ich vystavované práce patrične hrdí. Výstava sa začala slávnostným príhovorom riaditeľky školy, ktorá ocenila tvorivé aktivity žiakov aj samotnej vyučujúcej a zablahoželala pánovi zriaďovateľovi k jeho meninám. Pán zriaďovateľ tak isto vyzdvihol prácu žiakov za prvý polrok a vyslovil poďakovanie za pozvanie na túto vydarenú akciu. Mgr. Daniela Olejárová všetkých prítomných verbálne previedla cez jednotlivé práce a techniky, zhodnotila prácu svojich žiakov v prvom polroku a odovzdala im výpisy vysvedčení, na ktorých by sme iné hodnotenie ako výborné nenašli. Po zhliadnutí výstavy a malom občerstvení rodičia zapísali svoje poďakovania do školskej kroniky. Veríme, že podobný tvorivý nepokoj bude v našej umeleckej škole pokračovať a tešíme sa na podobné akcie aj v budúcnosti.

        • Návšteva filmového predstavenia
          • Návšteva filmového predstavenia

          • Ferdinand

            Aj v tomto školskom roku 2017/2018 sme boli v predvianočnom a mikulášskom období na návšteve filmového predstavenia pre deti. Zúčastnilo sa 14 žiakov z Janova, Bzenova  a Rokycian. Film s názvom Ferdinand sa deťom páčil, pretože hlavný hrdina bol netradične býk, ktorý vyrastal na španielskej farme. Farma mala prvotne za úlohu vychovať dobrých a statných býkov do boja pri býčích zápasoch. Ferdinand však miloval kvetiny a nechcel sa stať bojovníkom, a tak z farmy nakoniec utiekol a stal sa domácim miláčikom na farme, kde bývalo malé dievčatko a to si ho veľmi obľúbilo. Chcel dokázať sebe, ale aj ostatným býkom, že sa dá žiť aj inak ako podľa stanovených pravidiel. V mnohom bol film pre deti poučný, vtipný, ale aj výtvarne veľmi pekne stvárnený. Žiaci sa každoročne veľmi tešia z tejto mikulášskej odmeny aj preto, lebo sa môžu stretnúť viacerí z rôznych skupín a mladší sa cítia „starší“, lebo už môžu ísť do kina samy.

            Mgr. Daniela Olejárová

        • Unikátna výstava Prokipa Kolisnyka
          • Unikátna výstava Prokipa Kolisnyka

          • Takto sa to všetko začalo…

            Dňa 15. novembra 2017 sa v Univerzitnej knižnici PU v Prešove (UK PU) konala vernisáž výstavy – Prokip Kolisnyk: Čarunka farieb (maľba, kresba, grafika). Pri príležitosti životného jubilea autora ju pripravili UK PU a Spolok ukrajinských spisovateľov na Slovensku.

            Prokip Kolisnyk totiž objavil a v UK PU prezentuje veľmi špecifický, interesantný a unikátny spôsob maľovania obrazov. Vo svete maľby len veľmi ťažko (ak vôbec) nájde obdobu. So skupinkou žiakov z viacerých ročníkov sme sa išli pozrieť na túto jedinečnú výstavu.

            A čo my na to?

            Keďže som mala tú česť a tento autor ma ako študentku veľmi inšpiroval a motivoval v mojom štúdiu na fakulte, tak som zhruba vedela, čo môžem od neho očakávať. To, čo som možno tušila ja, som chcela odovzdať aj mojim žiakom zo ZUŠky. Rozhodla som sa preto zobrať ich práve na túto výstavu. Pán Kolysnik nesklamal moje očakávania, pretože mojim žiakom sa výstava veľmi páčila. Pri každom z obrazov sme sa mali o čom rozprávať, polemizovať, dokonca sme vymýšľali nové súvislosti, ako inak by to ešte mohlo byť, alebo prečo tam daný predmet, či námet je. Takáto atmosféra je na výstave a teda aj na jej prehliadke veľmi dôležitá, pretože umenie nemá byť „nemé“ voči jeho prijímateľovi. Má podnecovať jeho fantáziu a vzbudzovať v ňom zvedavosť. To sa naplnilo.

            S úžasom sme sledovali veľkolepé diela vytvorené netradičnou výtvarnou technikou. Skúmali sme rôzne pohľady a vzdialenosti a som veľmi rada, že žiaci pochopili, že to, čo si vždy teoreticky vysvetľujeme aj pri našej tvorbe, sme tu mohli naplniť aj prakticky. Tak veľmi dôležitý – odstup od diela. Zblízka sme nevideli to, čo z väčšej vzdialenosti, čo ich veľmi fascinovalo, že dielo nebolo čitateľné hneď z prvého pohľadu, a tak sme každý mohli svojím názorom pridať svoj kúsok do skladačky rozlúštenia tohto umeleckého rébusu. To sa týkalo hlavne námetov, ktoré sme my priradili skôr ku sakrálnym.

            Veľmi dominantným dielom, ktoré zaujalo takmer všetkých, bol autoportrét samotného autora, pretože netradičná technika maľby – akási spleť povrazov bola excelentne viditeľná a takmer vychádzala k nám z obrazu. Zároveň žiakov zaujímalo, ako vyzerá a ako sám seba vidí aj samotný autor. Nakoniec nám aj v prospech zahral fakt, že v univerzitnej knižnici a študovni muselo byť ticho, a tak sme si naše myšlienky posielali šeptom, čo ešte zvyšovalo intimitu, s ktorou autor tvoril a čo nám chcel povedať. Ďakujeme za krásny umelecký zážitok!

             

            Ako by sme vyjadrili naše dojmy z výstavy? (autentické dojmy žiakov)

            …zaujímavá, veľké krásne obrazy….

            … wau, to musel naozaj robiť dlho…
            …obrovské a kričiace do ticha…(v študovni pri prehliadke bolo úplné ticho)
            …také super farebné….
            ….také sme ešte NIKDY nevideli!

            Mgr. Daniela Olejárová 

        • Výstava prác žiakov SZUŠ – ELBA
          • Výstava prác žiakov SZUŠ – ELBA

          • Výstava prác žiakov v ZOC MAX

            Od 5. októbra 2017 majú návštevníci multifunkčného zábavno-obchodného centra MAX v Prešove možnosť pozrieť si ďalšiu našu výstavu prác žiakov SZUŠ – ELBA.

            Výstava je nainštalovaná na druhom poschodí v priestoroch Detskej galérie.

            Tešíme sa na Vašu účasť!

        • Výstava prác žiakov výtvarného odboru
          • Výstava prác žiakov výtvarného odboru

          • Pestrá paleta prác

            Dňa 25. mája 2017 sa v priestoroch Obecného domu v Janove uskutočnila výstava prác žiakov výtvarného odboru, ktorí navštevujú Súkromnú základnú umeleckú školu ELBA v elokovanom pracovisku Rokycany pod vedením Mgr. Mareka Mušku. Žiaci z Rokycian, Bzenova a Janova pripravili pestrú paletu prác, ktoré vznikali rôznymi výtvarnými technikami. Najčastejšie sa vyskytovala maľba a kresba, ale nechýbali ani rôzne grafické techniky a priestorové kreácie. Rodičia a hostia boli privítaní zriaďovateľom škôl ELBA, Ing. Emilom Blichom, prítomné boli aj PhDr. Zuzana Kubánková, PhD. a Mgr. Andrea Hocmanová. Pozvanie na vernisáž prijala aj Mgr. Daniela Olejárová, ktorá žiakov veľmi dobre pozná z minulých rokov, kedy ich vyučovala ona. Príjemnú atmosféru dopĺňalo aj malé pohostenie a sladkosti, ktoré pripravil so svojimi žiakmi Mgr. Marek Muška.

        • Rozvrh
          • Rozvrh

          • Pozrite si alebo vytlačte Váš aktuálny rozvrh. Škola zatiaľ nezverejnila žiaden rozvrh.