Novinky

          • Online vyučovanie pokračuje

          •  

            Milí  rodičia a žiaci SZUŠ  ELBA!
             

            Z rozhodnutia MŠ SR zatiaľ nie je možné od 1.6. 2020 pokračovať v skupinovom vyučovaní­ v jednotlivých odboroch.

             

            Takže zatiaľ budeme aj naďalej pokračovať v online vyučovaní na našej FB stránke SZUŠ - ELBA.

             

            Ďakujeme za podporu a pochopenie.

             

            Prosím, nezabudnite na možnosť online prihlasovania pre nových žiakov! 

             

            Tešíme sa na vás!   

            Pedagogický tím SZUŠ  ELBA

          • Elektronické prihlášky

          • Milí rodičia,
            v súvislosti so šírením COVID-19 a v snahe o zamedzenie jeho šírenia, naša Súkromná základná umelecká škola ELBA, 
            pripravila pre záujemcov o štúdium na našej škole Elektronickú prihášku, aby sme zjednodušili celý proces a mohli sa pripraviť na štart do nového školského roka 2020/2021. 
            Vaše dieťa môžete zapísať najneskôr do 15. septembra 2020.
            Tešíme sa na vás.

          • Maľovaná cyklomapa

          • Do galérie Maľovaná cyklomapa boli pridané fotografie.

             

            Žiaci SZUŠ ELBA sa v  školskom roku 2018/2019 zúčastnili výzvy PSK na výrobu ručne maľovanej cyklomapy regiónu Dolný Šariš, keďže aj naši žiaci žijú a tvoria v obci Janov, ktorá patrí do tohto regiónu. Žiaci mali výtvarne spracovať dominantu obce a to bol objekt Bike parku v Janove. Všetky kresby našich žiakov boli uverejnené vo veľkoplošnej cyklomape, ktorú si môžu zadovážiť všetci nadšenci cykloturistiky z tohto regiónu. Tento projekt bol zameraný na rozvoj cestovného ruchu, spoznávanie prírody a podporu zdravého pohybu. Samotná cyklomapa je umeleckým dielom mnohých detských umelcov, ku ktorým sa pridali aj naši žiaci Michelle McKinley, Patrik Olejár a Elka Majerníková.

        • Výzva
          • Výzva

          • Milí naši ZUŠkári – Elbáci,

            týmto vyhlasujeme výzvu, v ktorej máte za úlohu vymyslieť (nakresliť, vyrobiť) nášho maskota, ktorý nás bude sprevádzať na všetkých našich akciách, prosíme Vás, tvorte, vymýšľajte. Následne svoje návrhy pošlite formou fotografie do mailovej správy na daniela.olejarova@elbaci.sk, priebežne ich budeme zverejňovať na našej FB stránke (SZUŠ-ELBA).

            Najlepší maskot, ktorý bude vybratý, bude ocenený!

            Už sa tešíme, tím SZUŠ – ELBA.

            (PS: Nezabudnite ho aj pomenovať a tiež, že máme aj výtvarný aj tanečný odbor)

            Sledujte aj náš FB SZUŠ-ELBA, kde denne pridávame novinky, výzvy, nápady, tanečné videá, zaujímavé úlohy a pod.

             

             

          • Oznam

          • Milí naši žiaci, 

            keďže čelíme situácii, v ktorej nie je možné stretávať sa na hodinách a umelecky sa vzdelávať, dávame Vám do pozornosti našu FB stránku SZUŠ ELBA, kde sa Vám učitelia pokúsia aspoň na chvíľočku spríjemniť deň rôznymi interaktívnymi  výtvarnými alebo tanečnými príspevkami.

            Aj pod týmto textom si môžete pozrieť videá, ktoré sme pripravili pre našich tanečníkov.

            Veríme, že táto situácia sa čoskoro skončí a opäť sa uvidíme v školských laviciach.

            Tím SZUŠ - ELBA

            ELBA rozcvička 1

            ELBA rozcvička 2

            ELBA rozcvička 3 na podložke

            Tanec so závojom

          • Výstava Svinia

          • Do galérie Výstava Svinia boli pridané fotografie.

            Dňa 12. 2. 2020 o 16:00 sa v priestoroch Základnej školy v obci Svinia uskutočnila výstava výtvarných prác žiakov Základnej umeleckej školy Elba, ktorá mapovala výsledok práce a aktivitu žiakov počas 1. polroka. Na výstave boli prezentované výtvarné práce vytvorené rôznymi technikami a s presahom do rôznych tém. Prezentované boli predovšetkým diela, ktoré vznikli technikou maľby akrylom na plátno/lepenku, temperou, pastelom, žiaci využívali aj metódu kombinovaných maliarskych techník s presahom do iných techník a s využitím rôznych materiálov, vyrábali koláže, mozaiky, vyskúšali si základy maľby špachtľou, vrstvenie v obraze a podobne. Ústrednou témou, ktorá sa prelínala v mnohých žiackych prácach, bola téma moderného umenia, pop art, tvorba a reflektovanie odkazu umelcov ako boli Andy Warhol, Roy Lichtenstein či Keith Haring. Mnoho prác reagovalo aj na súčasné trendy v pop kultúre, komikse a iných médií v rámci moderného umenia. Na zorganizovaní a príprave výstavy sa podieľal Mgr. Marek Muška, ktorý túto skupinu vedie už druhý rok. Poďakovanie patrí vedeniu Základnej umeleckej školy Elba, Základnej škole v obci Svinia, rodičom, žiakom a všetkým, ktorí si našli čas a zúčastnili sa tejto udalosti.

          • Ďalšia vydarená výstava v Janove

          • Do galérie Ďalšia vydarená výstava v Janove boli pridané fotografie.

            Aj tomto školskom roku sme 1. polrok zakončili výstavou výtvarných prác žiakov nášho elokovaného pracoviska Rokycany v stredu, 6. februára v priestoroch Obecného úradu v Janove. Bola už siedmou v poradí, pretože výtvarný odbor sa tu teší veľkej obľube. Celú výstavu ovorila príhovorom pani riaditeľka Mgr. Andrea Hocmanová a s tanečnou choreografiou  Seňorita vystúpili aj žiaci tanečného odboru. Pozvaným hosťom sa prihovoril aj pán zriaďovateľ Ing. Emil Blicha a triedna učiteľka Mgr. Daniela Olejárová. Potom nasledovalo slávnostné odovzdanie výpisov vysvedčení a diplomov pre mladších žiakov. Celý polrok žiaci tvorili v príjemnej atmosfére, čo sa odrazilo aj na ich výtvarných dielach, ktoré boli rozmanité nielen z hľadiska témy, ale aj z hľadiska využitia rôznych výtvarných techník a materiálov. Naše zážitky sme spolu s deťmi zvečnili vo fotogalérii zážitkov a zároveň sme si priamo na výstave vyrobili fotografické tablo žiakov, ktorí chodia do našej triedy. Pozvaným rodičom a priateľom školy sa výstava veľmi páčila, pretože si mohli aspoň z malej časti pozrieť, ako dobre a kreatívne tvoríme na našich spoločných hodinách. Žiakom ďakujeme za usilovnú prácu, rodičom a priateľom našej školy za účasť a prejavené sympatie a na ďalšie spoločné stretnutie sa tešíme  znovu o rok.

          • Návšteva múzea soli v Prešove na výstave Anny Gajovej

          • Návšteva múzea soli v Prešove na výstave Anny Gajovej

            Naša základná umelecká škola sídli blízko solivarského múzea, a preto sa nám naskytla výborná možnosť zhliadnutia jubilejnej výstavy obrazov prešovskej akademickej maliarky Anny Gajovej. Výstavy sa zúčastnila skupina žiakov zo ZŠ Solivarská. Slovenská výtvarníčka nám na tejto výstave ponúkla prierez svojou tvorbou a mohli sme vidieť malý kúsok z viacerých oblastí, ktorým sa autorka venuje. Žiakom sa veľmi páčila ilustračná tvorba v učebniciach a knihách, ktoré boli priamo dostupné na výstave a tak si žiaci pripomenuli s ktorými z týchto učebníc sa už stretli. Rozmanitosť tvorby pani Gajovej nám ponúkla možnosť sa  priamo v galérii hrať. Hrať sa so slovíčkami, s názvami a s obrazmi. Žiaci mali za úlohu vybrať si najzaujímavejší obraz, ktorý ich zaujal a páčil sa im. Zároveň si ho mali obhájiť, vymyslieť mu vlastný názov, vybrať si detail  a znovu ho použiť. Žiakom sa výstava veľmi páčila, pretože utvrdzovala aj lokálpatriotizmus a mnohé z krajinomalieb boli z Prešova a oblasti Solivaru, a tak mohli aj žiaci lokalizovať, kde sa to nachádza. Spodná časť múzea bola venovaná abstraktnej tvorbe, ktorá však bola veľmi vypovedajúca a žiakom sa veľmi páčila. Odchádzali sme plní dojmov a určite budeme reagovať na túto výstavu v našej nasledujúcej umeleckej tvorbe.

          • AHA! Aká krásna je matematika!

          • Do galérie AHA! Aká krásna je matematika! boli pridané fotografie.

            AHA! Aká krásna je matematika!

            V tomto školskom roku sme v mesiacoch október a november so žiakmi z EP Važecká, Bzenov a ZŠ Solivarská opäť navštívili galériu AHA! v Prešove. Výstava bola tentokrát venovaná hračkám a hrám na princípe matematických zákonov. Zároveň sme ako spriatelená základná umelecká škola dostali možnosť prispieť do tejto výstavy aj niekoľkými výtvarnými prácami, ktoré sú rozmiestnené po celej ploche výstavy a umelecky dotvárajú celý jej ráz. Práca s rekvizitami a hračkami žiakov bavila a zaujímala, pretože sa znova cítili byť súčasťou výstavy. Veľkým prekvapením pre deti bolo zistenie, že aj výtvarné umenie funguje v mnohých prípadoch na matematických zákonoch. A tak sme si vysvetľovali proporcie ľudského tela na drevenom modeli v životnej veľkosti, alebo napríklad to, ako sa dá portrét či obraz preniesť úplne presne podľa štvorcovej siete. Žiakom sa páčila aj „živá, oddychová“ miestnosť na druhom poschodí galérie, v ktorej si mohli stavať a skladať rôzne stavby z drevených i plastových častí. Pracovali v skupinách ako jeden tím, pretože chceli postaviť čo najväčšiu a najkrajšiu stavbu či dielo. Už teraz sa tešíme na ďalšiu výstavu.

            Mgr. Daniela Olejárová

          • Medzilaborce

          • Do galérie Medzilaborce boli pridané fotografie.

            Pokračovanie projektu „Žiaci v galérii – galéria v škole“

             

            Elbáci v galérii Andyho Warhola v Medzilaborciach

             

            Dňa 12. 11. 2019 sme sa vybrali na úžasný výlet za umeleckým poznaním. Na  exkurzii sa zúčastnilo 15 žiakov takmer zo všetkých elokovaných pracovísk našej ZUŠ. Po prvýkrát sme spolu s našimi šikovnými výtvarníkmi navštívli galériu umelca svetového mena, ktorý má korene aj na Slovensku. Galérie nesúce meno tohto umelca sú iba v dvoch mestách na svete a to v Pittsburgu a v Medzilaborciach.  Do Medzilaboriec sme sa prišli pozrieť na diela Andyho Warhola, jeho prívržencov, blízkych  spolupracovníkov a umelcov, ktorých ovplyvnil. Pozreli sme si stálu expozíciu múzea, kde sme mohli vidieť svetové unikáty aj sériu plagátov, ktoré robil umelec na objednávku pre rôzne známe svetové osobnosti. Na chvíľu sme sa stali súčasťou tohto nádherného priestoru, v ktorom sa tieto úžasné diela vynímali. Spoločnosť nám robila anglická kráľovná, či kráľovná Hollywoodu, Marilyn Monroe. Veľmi pútavou formou sme sa dozvedeli aj rôzne zaujímavosti  zo života umelca a jeho rodiny, ktorá bola pre neho veľkou oporou a inšpiráciou.

            Súčasťou  našej návštevy bol aj výtvarný workshop pre našich žiakov. Vyskúšali si  tvorbu portrétu podľa Warhola, a to kombináciou techník odtláčania pečiatok temperou a kolorovanej kresby na portréte. Žiakov to veľmi zaujímalo a bavilo. Svoje práce si mali možnosť zobrať domov, ale tvorivá práca priamo v ateliéri, ktorým prešla väčšina slávnych Warholových diel, sa ničomu nevyrovná. Bohatší o tieto umelecké zážiky sme plní nadšenia odchádzali a Andyho Warhola naposledy pozdravili v parku pred galériou. Už teraz sa tešíme na ďalšiu návštevu.

          • Tvorivé hľadanie - výtvarná súťaž pre mládež

          • Do galérie Tvorivé hľadanie - výtvarná súťaž pre mládež boli pridané fotografie.

             

            Ďakovný list ako ocenenie. 

             

            Hlavný organizátor Festivalu architektúry a dizajnu 2019 a Mesto Prešov vyhlásilo počas trvania tohto podujatia (28. a 30. septembra) výtvarnú súťaž pre mládež pod názvom TVORIVÉ HĽADANIE.

            Na tejto súťaži sa zúčastnili viacerí žiaci z našej umeleckej školy a tento ĎAKOVNÝ LIST, ktorý si prevzali z rúk vedúcej odboru školstva v Prešove pani Jitky Semivanovej im právom patrí.

             

            Zúčastnení žiaci:

            D. Fornadľová, E. Polčová, M. Kočišová, L. Zmijová, O.Smetanka,, J.Fabian, S.Kollárová, E.Durkáčová,  L. Hurajtová, M. Guman, D. Kudličková, K. Tomaščinová 

             

            Blahoželáme!